Uçucu Yağ Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Uçucu Yağ Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

             Kimyasal bileşenlere vücudunuzu maruz bırakmadan şifalanmak uçucu yağlarla çok kolay olmasına rağmen piyasadan ulaşılan çoğu uçucu yağ gerekli uygunluk kriterlerini sağlayamıyor. Tüketiciler de doğru kriterleri bilmedikleri için kalitesiz ürünlerle muhatap olup sonucunda da şifa bulamayıp bu yöntemi kullanmaktan vazgeçiyorlar.

Peki bu kriterler ne?


         Uçucu yağın elde edildiği bitkinin doğru türünün seçilmiş olması belkide yağı kaliteli yapan en önemli faktördür. Çünkü aynı cins bitki olmasına rağmen farklı coğrafyalarda yetişen bitkilerin içeriklerinde farklılıklar görülmektedir. Örneğin; Lavandula argustifolia bitkisi lavanta ailesinin akdenize özgü türüdür. İçerdiği Linalol oranı %59’a kadar çıkarken Lavandula latifolia’da yine ispanya,fransa,italya,hırvatistan dolaylarında yetişen bir lavanta türüdür ve içerdiği Linalol %30-31 oranında değişmektedir. Oranlar arasındaki bu değişim uçucu yağımızın gösterdiği şifa etkilerini de  etki alanını da değiştirir. örneğin; yoğun mantar enfeksiyonlarında Lavanta angustifolia bitkisinin uçucu yağını tercih etmemiz linalol oranının yüksekliğinden dolayı sonuca daha kolay ulaşmamıza yerdımcı olacaktır.

         Kaliteyi etkileyen bir diğer faktör; bitkinin doğru zaman diliminde toplanmış olmasıdır. Örneğin lavanta bitkisinin toplanması için çiçeklerin en olgun dönemini seçmek uçucu yağın içeriğinin güçlü olmasında en büyük etkendir. olgunluk döneminden önce yada sonra toplanan bitkilerde daha az etken madde bulunacaktır. bu da şifalanmayı geciktirecektir.

        Uygun zaman diliminde toplanılan bitkiden yine en uygun yöntemi kullanarak uçucu yağın çıkarılmasıda kaliteyi etkiler. Lavanta bitkisinden distilasyon yoluyla elde edilen uçucu yağının içeriği ile sabit bir yağda bekleme şeklinde ( maserasyon yöntemi ) elde edilen uçucu yağın (ki aslında sonuçta elde edilen uçucu değil aromatik sabit yağ olur) içeriği elbetteki aynı olmayacaktır. Bazı etken maddelerse distilasyon yada maserasyonla değil extraksiyon yöntemiyle elde edilmelidir. Hangi yöntemin seçileceğini bilen uzman kişilerle çalışılmalıdır.

         Uçucu yağın mutlak suretle koyu renkli şişeler de muhafaza ediliyor olması da önemlidir. Gün ışığı ile uçucu yağlar bozulmaya başlarlar, içerdikleri bileşenin kimyasal yapıları bozulur.

         Uçucu yağın düz bir zemine döküldüğünde bir süre sonra iz bırakmadan yok olması beklenir. Çabuk buharlaşırlar ve yağlı bir ürün olmadıkları için kalıntıları yoktur. Eğer uçucu yağınız kalıntı veya leke bırakıyorsa bu onun saf olmadığını, bir çözücü yada sabit yağ ile seyreltildini gösterir.

         Damlalıklı şişelerde sızdırma sorunu yaşanabileceğinden kapağı mutlaka merfezli olmalıdır.


Üretici Firma veya Marka ile ilgili Kriterler


         Tüm bunların yanında elbette uçucu yağı temin ettiğiniz markada çok önemlidir. Bize uçucu yağı elde ediş yöntemini açıklayabilmesi, sertifikası olması,  ürününde barkod numarası bulunması, elde edilen bitkinin adının açıkça yazılması ve üretim yerlerinin ,fabrikalarının erişilebilir olması markanın güvenilirliği açısından çok önemlidir. 


         Sağlıklı günler dileriz...